Brabantsedag historie verbeeld door 333333 herinneringen

Tekst paradegids

West-Brabant anno 1900, machines doen hun intrede in de suikerfabriek. Mensen moeten sneller werken om machines rendabel te maken. Met karren worden de suikerbieten vanaf het land naar de losplaats gevoerd vanwaar ze door mannen tot in de fabriek worden gebracht. Vrouwen verrichten het resterende werk en zij die dat niet kunnen zorgen voor koffie en brood.

De lange werkdag kent geen menselijk kontakt: alleen maar werken onder het toeziend oog van de ploegbaas, maar in zijn fabriek werken slechts luie arbeiders!

Juryrapport

Motivering technische uitwerking: De werkers presenteerden een helder verbeelde suikerfabriek met een technisch knappe weergave van het arbeidsproces, dat bijzonder authentiek werd neergezet. Deze wagen was een blikvanger door de weergave van de stoomketel, waardoor een interessant spel ontstond tussen massa/volume en de meewerkende individuen, al had het geluidseffect van de stoomketel een ander ritme dan de beweging. De kleur was heel bijzonder en in overeenstemming met de actuele, sociale werkelijkheid. Aardig was het feit, dat het hier een West-Brabants gegeven was.

Motivering groepsgebeuren: De actie was effectief en vooral het spel achter de wagen speelde goed op het publiek in, ook op de politie te paard erachter. De actie vertoonde ook een hechte continuïteit.

Motivering thema-uitwerking: De uitwerking van het thema was zeer goed in overeenstemming met de inhoud van het weergegeven boek.

Parade video's:

Foto's voorbereiding: