Brabantsedag historie verbeeld door 333333 herinneringen

Tekst paradegids

Soms is er eerst het gebruik en pas later de naam... gebruiken van het Sint Jansfeest zijn een overlevering van het heidense midzomernachtfeest; een feest van vernieuwing, inkeer en heropbloei. Door de eeuwen heen heeft de natuur met water, vuur en kruiden de ingrediënten geboden om omstreeks de naamdag van Sint Jan het kwaad en onheil te bestrijden. In de prehistorie vroeg men de druïde, een soort priester en tovenaar, om de vruchtbaarheid van het land te verhogen: tijdens een vuuroffer wierp hij kruiden in de vlammen om de goden te vragen voor een goede oogst te zorgen. In de 17e eeuw kende men door de duivel bezeten vrouwen. Als de waag oordeelde over deze heksen, dan werden zij ingesmeerd met het Johannesbloed; dit sap van het St. Jans-kruid kon de duivel misschien verdrijven.
Trouwens, de nacht voor het Sint Jansfeest was bij uitstek geschikt om het Sint Jans-kruid te plukken. Het had dan vele eigenschappen: genezing van ziekten, een grotere melkopbrengst bij de koe, een wichelroede kreeg zijn waterzoekende kracht en zelfs huilende kinderen werden stil.
De laatste tweehonderd jaar wordt met de op het St. Jansfeest gemaakte St. Jans-trossen het kwaad buitenshuis gehouden. Ook heeft het kruid nog steeds een genezende werking in de leer van de plantengeneeskunde (homeopathie).

Parade video's: