Brabantsedag historie verbeeld door 333333 herinneringen

Tekst paradegids

In de Middeleeuwen stond de wetenschap op een laag pitje. Zonder echt kritisch te zijn werd alles verklaard vanuit het religieuze. Dat wat de bijbel dicteerde was de waarheid! Maar in de 12e en 13e eeuw ontstonden er stromingen die zich meer gingen richten op de logica en het onderzoek naar de natuur. In 1425 werd de Universiteit van Leuven opgericht, de eerste universiteit van de Lage Landen. De universiteit, die begon met vier faculteiten, betekende een stimulans voor de wetenschap. Leuven verwierf wereldfaam dankzij grote geleerden als Erasmus en Mercator. Leuven is nog altijd de grootste universiteit van de Lage Landen en wie weet wat de wetenschappers nog voor ons in petto hebben!

Juryrapport

Spel:

De jury merkt op dat het bij de eerste loopgroep nogal diffuus was wat ze deden/toonden en dat de tweede loopgroep dat niet erg meer helder maakte! Het groepspel werd wel hoog gewaardeerd en de kostuums waren prima en soms verrassend te noemen. De ‘denkers’ achteraan versterkten de duidelijkheid op een goede wijze. Opgemerkt wordt wel dat naar mening van de jury het ‘robot-wagentje’ min of meer overbodig genoemd kan worden.

Overdracht:

De jury meent dat de vertolking cq overdracht van het onderwerp logisch en overzichtelijk genoemd mag worden. De relatie verleden-heden ging goed in elkaar over. Er was veel waardering voor het gebruik van symbolen en metaforen.

Artistiek-technische uitvoering:

Door enkele juryleden werd opgemerkt dat de ronddraaiende uil erg groot was en niet zo in verhouding tot de rest van de presentatie was uitgevoerd. De boeken waren erg mooi en werden ook goed (bijvoorbeeld als stoel) gebruik. De hoeveelheid boeken was indrukwekkend! Het idee van de middeleeuwse schrijfschool op het doek/de print voor op de wagen was erg mooi uitgevoerd. Er was sprake van een consequente doorvoering en consequentheid van vorm en inhoud in al haar facetten. De uitvoering was strak en vitaal en er werd een goede relatie aangegaan met het publiek. Opgemerkt werd wel dat er sprake was van veel tekst die niet steeds altijd even goed te verstaan was. Ten aanzien van de artistieke uitvoering merkt de jury verder op dat er een mooi beeld werd gepresenteerd, zorgvuldig in detail in afwerking en qua kleurgebruik erg mooi en consequent doorgevoerd. Wel werd opgemerkt dat de uitvoering van de uil mooier had gekund, zeker in relatie tot de fraaiheid en uitstraling van de boeken!

Totale presentatie:

De jury heeft veel waardering voor de presentatie van Hopeloos; de wagen was in de details erg fraai en zorgvuldig uitgewerkt. Het onderwerp cq het verhaal werd erg helder en duidelijk verteld. De jury meent concluderend dat er sprake was van een prachtig geheel met een grote ‘wauwfactor’; er kwam, om zo te zeggen, wel wat aan toen de wagen zich in de straat aandiende!

Parade video's: