Rangschikking
2e prijs
Tekst paradegids
In het Vlaamse stadje Lier staat de Corneliustoren, waarin de klokkenmaker Lodewijk Zimmer in 1929 zijn astronomisch uurwerk voltooide. Hij schonk dit uurwerk in 1930 ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van de Belgische onafhankelijkheid aan zijn geboortestad Lier.
Dit uurwerk bevat naast de tijdsaanduiding nog 12 wijzerplaten. De jaargetijden, de 12 maanden, de dierenriem en de dagen van de week (voorgesteld door goden) worden vóór de toren uitgebeeld. Zimmer is bezig aan de opbouw van zijn uurwerk. Vader Tijd is aanwezig met een aantal bekende figuren uit de Lierse kunstwereld: het kind Bertha, de jongeling Anton Bergmann, de kunstsmid van Boeckel en de grijsaard Meneer Pirroen.
Juryrapport
Motivering technische uitwerking: De esthetische vormgeving van de menselijke rangen was vol schoonheid. Een nauwkeurige uitbeelding, die opvalt door zeer goed en realistisch materiaalgebruik.
Motivering groepsgebeuren: Het spel was iets minder dan de historische realiteit en de technische bouw van deze wagen; de rol van de Zimmer was naar het publiek toe erg duidelijk.
Motivering thema-uitwerking: Gedetailleerde rekonstruktie van de bekende Lierse Zimmertoren, stadssymbool bij uitstek met een originele en fijnzinnige wijze van naar buiten brengen van het tijdsbegrip, waarbij de dagen in de maanden grijpen.