Tekst paradegids
Het maken van Nieuwjaarskoeken is een zeer oud gebruik. De bekendste koeken in Brabant waren de z.g. "Vollaards", beter bekend als "Druivekaters", vooral in Heeze en Leende. Daarnaast kwam ook de versierde peperkoek voor als Nieuwjaarskoek. Aan de vervaardiging van deze koek werd in september al begonnen, door in een trog de ingrediƫnten te doen, laag op laag. Tegen oudjaar had het deeg de juiste zuurgraad bereikt om te worden gebakken.
In Eindhoven en omgeving was het tot in het begin van deze eeuw de gewoonte om als de koek klaar was de knechts te trakteren op bier en de winkel te versieren. De klanten konden zien of de koek goed geslaagd was, want dan was de winkel erg mooi versierd en waren de knechten zelfs te veel getrakteerd........
Vriendenkring het Volkske neemt U mee naar het winterse Brabant rond de eeuwwisseling. Het vriest, het is koud, het heeft gesneeuwd, maar bij de bakker is het gezellig.