Brabantsedag historie verbeeld door 333333 herinneringen

Tekst paradegids

De mare dat het lichaam van de apostel Jacobus de Meerdere in Spanje, in het stadje Santiago de Compostela begraven lag deed sinds de negende eeuw in Europa de ronde. Een bedevaart naar Santiago de Compostela werd sindsdien net zo belangrijk als een naar Rome of Jerusalem. U ziet hier pelgrims op hun terugtocht. Met uitzondering van een paar edelen te paard is het voor de meeste pelgrims een zware en gevaarlijke voettocht. Gelukkig hebben enkele van hen in Spanje een paar ezels weten te bemachtigen, die ze bepakt hebben met bagage, relieken en kunstvoorwerpen. Onder de pelgrims zien we de bekende Brabantse schilder Jan van Eyck, allegorisch uitgebeeld in een tableau van zijn Mariaverering. De middeleeuwse pelgrims maakten tijdens hun bedevaart dikwijls een grote omweg om een bepaald genadeoord te bezoeken. Ze hoopten er kracht of hulp te krijgen om hun levensdoel te bereiken of ze baden er voor hun eigen zieleheil. Soms ook was het een straf, een boetetocht die hen opgelegd was.

De moraal van dit spel:

Door het zien van deze bedevaart, deze boetetocht, kan in deze jachtige tijd de mens van vandaag, door enkele uitverkorenen die hun naam mogen schrijven op de panelen naast Jan van Eyck's schepping, zich symbolisch verbonden voelen en meegaan met deze pelgrims van Compostela. Troupe de Moyen âge hoopt dat ieder die deze pelgrimtocht aan zich voorbij ziet trekken, rust moge vinden in zijn hart en daardoor de eenwording van landen mee helpt bevorderen.

Juryrapport

Artistieke en technische uitvoering:

Prachtige eenvoudige groep met veel aandacht voor details. De kombinatie, van kleuren van personen met dieren, kostuums en requisieten zeer goed getroffen. De middeleeuwen kwamen even voorbij.

Parade video's: