Brabantsedag historie verbeeld door 333333 herinneringen

Tekst paradegids

Wagenbouwersgroep de Pleinkijkers neemt U mee naar de middeleeuwen, waarin door Benediktijner monniken een 200-tal gedichten en liederen van studenten zijn opgetekend. Ze zijn bekend geworden onder de naam Carmina Burana. Deze bundel bestaat behalve uit drink- en liefdesliederen vooral ook uit spotdichten. De taal waarin ze zijn geschreven is Latijn, Frans en oud-Hoogduits. De Duitse componist Carl Orff (1895 - 1984) heeft er in de dertiger jaren een bekende bewerking van gemaakt. Orff was zeer gecharmeerd van ritme en klanken. U ziet de Benediktijner monniken aan U voorbij trekken als ze de Carmina Burana optekenen. Voorop draait het levensrad, dat ons aller lot bepaalt. Achter op de wagen treft U drie categorieën "heren" aan: de bisschop, de koning en de koopman. De geestelijkheid wordt bespot met de verboden liefde, de koninklijke familie wordt bespot met het feit dat het leven niet te koop is en de vrekkige, geldtellende koopman wordt bespot door potverteerders, die hun geld in de herberg verbrassen. Deze bespotters worden uitgebeeld door een dansgroep die zich voortbeweegt op de muziek "O Fortuna" uit de Carmina Burana.

Juryrapport

Spel:

Een verrassende, complete indruk door presentatie en muziek, met prachtige symboliek in het "stille spel" van de deelnemers, zeer geconcentreerd uitgevoerd. De jury vraagt zich overigens wel af, of er geen grenzen gesteld moeten worden aan de plaats van mechanische muziek in voorstellingen. Hoe dan ook, het geheel van de voorstelling was van een overweldigende impact en de "Pleinkijkers" hebben met hun schouw- en luisterspel hun 1e plaats op de ranglijst van de spel jury ten volle verdiend.

Motivering individuele prijs:

Overtuigend qua mimiek en houding zet hij op losse schroeven wat beneden hem gebeurd, zonder overacting en to the point en konsekwent. 

Parade video's: