Brabantsedag historie verbeeld door 333333 herinneringen

Tekst paradegids

In 1781 kocht Carel Frederik Wesselman het vervallen kasteel van Helmond, met alle landerijen en 'heerlijke rechten'. Hij werd de laatste 'Heer' van Helmond doordat in 1798 de 'heerlijke rechten' bij staatsregeling werden afgeschaft. 'Heer' Wesselman betaalde er 125.000 gulden voor en daar zag hij graag geld van terug. De Helmonders waren voorheen niet gewend te betalen voor vis- en marktrecht. Zij vonden het 'TE GEK VOOR WOORDEN' dat zij nu voortaan wel moesten betalen.

Maar 'Heer' Wesselman deelde de lakens uit en met harde hand werd de bevolking gedwongen de schatkist te spekken. De vijf zonen van 'Heer' Wesselman echter verbrasten het geld in de herberg en op het marktplein en kwamen zo zat als een kanon thuis.

Juryrapport

Motivering individuele prijs:

In de groep van de laatste 'Heer' van Helmond blonken vele spelers uit in kleding en serieus spel. Vooral viel de jury de dame in roze jurk achterop de wagen op, die de zonen van Wesselman aan het vermaken was. Bij haar onbevangen spel van een hoer wist zij niet alleen de zonen van Wesselman uit te dagen tot een boeiend tegenspel, maar ook betrok zij door wenken en knipogen nadrukkelijk het publiek erbij.

Parade video's: