Brabantsedag historie verbeeld door 333333 herinneringen

Tekst paradegids

De 80-jarige oorlog scheurde Brabant in tweeën. Het Noordelijk deel kwam onder Haags bestuur: Noord Brabant werd een wingewest. Het moest financieel overal voor opdraaien, maar had totaal geen rechten.

Pas aan het einde van de 18e eeuw kwam daar verandering in.

Het waren roerige jaren voor Brabant. Aan de ene kant stonden de Franse revolutionairen met de Brabantse patriotten, aan de andere kant stonden de Hollanders (de Bataafse Republiek).

Na zo'n 13 jaar touwtrekken lukte het Noord Brabant in 1796 om een eigen bestuurlijke status af te dwingen en een zetel te krijgen in de Staten Generaal.

Het Noord-Brabant van nu werd toen gevormd. Een provincie in beweging, op de wip tussen Holland en Frankrijk.

Juryrapport

Motivatie individuele prijs:

Als een volleerd acteur stond de "wipperman" zijn mannetje. Hij is het symbool voor de Brabantse Dag en de Brabantse cultuur. Met weinig middelen zo maar wat à la improvice veel neerzetten. Een boeiend intermezzo dat navolging verdiend.

Artistiek/technisch:

Als je op de wip zit kun je ook in de prijzen vallen. Met bezieling, inspanning en beweging kreeg 't historische touwtrekken de betekenis en uitwerking die ' t verdiende. De originele vertaling en interpretatie van 't thema kwam duidelijk naar voren in de heldere, eerlijke vormgeving en functie met robuust natuurlijk materiaal. De presentatie liet niets de wensen over en de techniek was zo vernuftig dat die jullie niet in de steek kon laten. Het Franse wippen verloor 't van de Brabantse wappen, die uiteindelijk aan 't langste eind trokken. De start was spectaculair, alsook de wisseltruc met de vlag. Goede vondst! Het gaf 'n heel compleet aanzien en verdiende derhalve in de prijzen te vallen.

Parade video's: