Brabantsedag historie verbeeld door 333333 herinneringen

Tekst paradegids

De telegrafie behoorde tot de vernieuwende informatiedragers. De techniek schrijft berichten die ver weg gelezen worden. Eind 19e eeuw werd in Brabant deze techniek gebruikt ten behoeve van de spoorwegen. Wissels omzetten, seinen van veilig op onveilig, spoorbomen omhoog en omlaag: dat zijn de berichten die de telegrafist verstuurt met zijn telegraaftoestel. Zijn boodschappen in Morsecode, puntjes en streepjes, gaan via kabels van telegraafpaal naar telegraafpaal. Zolang die recht blijven staan in de drassige Peelgrond en er geen "kink" in de kabel komt, hoor je niemand klagen. Maar anders...

Juryrapport

Historiciteit: 

Mooi schouwspel van het Brabantse spoor rond 1900. (Machinist met modern pak detoneert een beetje.) Prachtige trein. Het Peelverhaal? Misschien te weinig Brabants.

Spel: 

Vrolijke en levendige introgroep die zich op blikken voortbewoog en onderling de bal toewierp. Het vervolg, met de telegrafist in zijn hokje en aangekoppelde 'telegraafpalen', kon de aandacht niet lang vasthouden. De scène met de trein/rails en het oprichten van de palen daarentegen werd geanimeerd in beeld gebracht, volop fysieke en verbale actie en overtuigend gespeeld. Een 'ouderwets' spektakel. De interactie tussen streep en punt in fluoriserende pakken bleef wat in het luchtledige hangen, omdat de clou niet duidelijk werd. (verstaanbaarheid).

Artistieke en technische uitvoering: 

Mooie lange stoet. Leuke telegraaf vindingen. Goed materiaal en visueel interessant. Mooi wissel. Stoere wagen mooie materialen. Het geheel hoorde harmonisch bij elkaar.

Parade video's: