Brabantsedag historie verbeeld door 333333 herinneringen

Tekst paradegids

Beelden zijn kloeke, informatiedragers die de eeuwen kunnen trotseren. Oorlogsfeiten, helden uit lang vervlogen tijden staan als levende herinneringen in brons, in ons moderne straatbeeld. Nadat Alva in 1568 het leger van Willem van Oranje bij lemmingen aan de Eems in de pan hakte, gaf hij tijdens een feestelijk banket ook opdracht voor zo'n aandenken. De buitgemaakte kanonnen werden omgegoten tot een monumentaal beeld. Deze "Spaanse Furie" leidde uiteindelijk tot de 80-jarige oorlog...

Juryrapport

Historiciteit: 

Spaanse furie: Fantastisch beeld (bouwwerk), kwam geweldig tot leven. Een prima beeld van het thema, dat in alle opzichten voldeed! De winnaar dus. Alle aspecten kwamen passend in de Tijd over.

Spel: 

Fantastisch decor met daarin naadloos geïntegreerde acteurs. De scènes worden door de individuele deelnemers perfect in beeld gebracht. Een monumentaal tableauvivant van grote klasse met een prachtige, humoristische afsluiting door twee kwebbelende veteranen uit de tachtigjarige oorlog. Kortom, een voorstelling waar alles, maar dan ook werkelijk alles klopte!

Artistieke en technische uitvoering: 

ALLES WAS GOED, MOOI, IMPOSANT, VERRASSEND Een groot groen zinderend vormend gebeuren. Voor mij de winnaar. Mooie kostuums, spel. Ook vormgeving is historisch, imposant.

Parade video's:

Foto's voorbereiding: