Brabantsedag historie verbeeld door 333333 herinneringen

Tekst paradegids

Begin jaren '20. Een nieuw medium doet zijn intrede: de radio. Binnen korte tijd heeft het de Brabantse bevolking in de greep. In 1927 lukt het Philips om vanuit Eindhoven, het eerste radiostation, een wereldwijd publiek te bereiken. Met de snelheid van het geluid wordt de hele wereld van nieuws voorzien. Al snel wordt duidelijk dat die berichtgeving zowel positieve als negatieve emoties kan losmaken...

Juryrapport

Historiciteit: 

Mooie radio met krakend geluid. Niet alle details waren even begrijpelijk. Maar goed herkenbaar Brabants gegeven (Philipslogo). Wereldnieuws was leuk bedacht!

Spel: 

De radioverslaggever/omroeper (?) mimede zijn rol met verve, maar bleef geluidloos. Wellicht omdat boven in de zendmast een dappere acteur continue bezig was de antenne te verstellen. Dat was een ware circus act en een bewonderenswaardige prestatie. De geluidsgolven waren geënsceneerd als een sovjetunieachtig massaspektakel, wat echter, behoudens het geluid, als zodanig niet echt uit de verf kwam. De huizenhoge radio's boden veel volume maar weinig wol (=spel). De cowboy hield een komische monoloog tegen het publiek in een soort Bfilm Amerikaans, wat heel leuk overkwam. Overal was de samenhang in de voorstelling een beetje zoek en de functie van de kinderen op het eind was niet duidelijk.

Artistieke en technische uitvoering: 

Leuke voorwagen, maar te simpel! Hoge wagen --> intrede radio techniek (zendmast). Radiogolven matig verbeeld. Mooi tijdsbeeld verbeeld met mast + radio. Echte wagen te statisch en weinig zeggend. Te groot voor de nastoet. Een beetje gered door de cowboy.

Parade video's: