Rangschikking
7e prijs
Bekers:
Overige prijzen: SponsorprijsTekst paradegids
Het tijdperk 1150-1250 staat bekend om de vele kruistochten. Naast ridders, priesters, vorsten en bisschoppen trok ook het gewone volk mee. Er waren twee goede redenen om mee te lopen. Ten eerste deed men mee om een land of plaats te bevrijden. De tweede reden was, dat bij deelname alle schulden en zonden vergeten en vergeven werden. Ietskes Schif laat zo'n kruistocht zien in al zijn grootheid en drama en legt de nadruk op het individueel lijden tijdens de barre voettocht, in een extreem koude winter. Deze kruistocht vertrekt vanuit Brabant richting Constantinopel. Aanvoerder is Hendrik I van Brabant, oftewel 'Hendrik de strijdvaardige'.
Juryrapport
Artistiek/technische uitvoering (vorm):
Vormgeving was goed en ook technisch in orde. Mooie goed verzorgde rekwisieten. De wielen waren erg fraai. Veel van hetzelfde in vormgeving, zodat de kracht snel afnam. Het was een uiteen getrokken wagen. Dit ging ten koste van de samenhang. Ook de sneeuwstructuur was teveel aanwezig en teveel van hetzelfde. De wagens waren te statisch. Door gebruik te maken van effecten zoals stormgeluiden of sneeuwstormachtige zaken was het sterker geweest. Wij vroegen ons het nut af van de grote toren achterin de stoet.
Overdracht van het onderwerp (inhoud):
Een indrukwekkende groep in fraaie kleding met toebehoren (rode vaantjes) uitgedost. De machinerieën (stormram, werpmachine, toren) prachtig vervaardigd. Het drama van de gebeurtenis en het lijden van de mensen werd overgebracht, maar waarom dit de kruistocht uitbeeldt (alleen door het kruis?) is wat weinig. Opmerkelijk blijft de man in de houten rolstoel.
Spel:
Mooie troosteloze optocht met sterk ingeleefd spel en mooie beelden. Veel volk, waardoor het zich lang voortsleept. Publiek heeft het gezien en dan gebeurt er nog wat. Dan is het niet meer spannend.