Rangschikking
8e prijs
Bekers:
Spel:3e prijs
Tekst paradegids
Brabant heeft onder het bewind gestaan van keizers, koningen en hertogen. Allen waren grote leiders, maar voelden zich ook al snel te groot voor deze wereld. Onder andere Karel V, Filips II en Filips de Goede waren mannen die hun macht graag toonden en daar nooit genoeg van kregen. Ze plaatsten zichzelf op torenhoge sokkels, wilden 'heersers van de wereld' worden. Maar hoe misvormd was hun zelfbeeld en hoe groot die schijnbare macht? Kijk naar de Berlusconi's van de late Middeleeuwen en laat je meeslepen door de narren. Bepaal dan zelf:
Wie is hier nu eigenlijk de rare snoeshaan?
Juryrapport
Spel:
Complimenten voor de energie op en rond de wagen. Een feestje om naar te kijken. Het spel ademt veel openheid en plezier. Daarbij is het ook actueel (de wereld in blokjes uitgebeeld, mooie interpretatie van de machthebbers als clown, zeer actueel). De hofnar hoog op de toren speelt mooi en innemend. Deze wagen blonk uit in ironie. Op de juiste momenten werd een tableau vivant neergezet. Het ontbreekt speltechnisch echter aan gelaagdheid (nu nog een demonstratie van zotheid). Waar komt het vandaan? Misschien nog meer variatie in spel. De focus had meer op de machthebbers (op hun voetstuk) mogen liggen. En wat voor verdieping kunnen zij nog brengen?
Artistiek/technisch (vorm):
Qua vormgeving prima. Finish had beter gekund. Bv gouden delen eerst rood schilderen en dan goud erover en niet dichtschilderen, en wat glitters toevoegen, had hem zeer sprankelend edelstaal gemaakt.
Overdracht van het onderwerp (inhoud):
Het was een kleurrijk en bont geheel. Een lust voor het oog! Er zaten mooie en goed gevonden details in, die de historiciteit onderstreepten. De vorm overstemde enigszins de helderheid van de totaalboodschap. Het was een mooie gelegenheid geweest om aansluiting te maken tussen Brabantse machthebbers van toen en die van nu.