Rangschikking
13e prijs
Tekst paradegids
'Bezette Stad' van Paul van Ostaijen (1920) handelt over de bezetting van Antwerpen door de Duitsers tijdens de Eerste Wereldoorlog. Paul van Ostaijen was een aanhanger van het Dadaïsme. Met bestaande materialen en vormen wordt de kilheid van de stad Antwerpen weergegeven. Achter de façades van de stad gaat veel verdriet, ellende en eenzaamheid schuil. De gevelreclames zijn eveneens een knipoog naar de wijze waarop Paul van Ostaijen 'Bezette Stad' heeft geschreven.
"Poëzie is woordkunst" was het credo van Paul van Ostaijen. 'Bezette Stad' is een vroege proeve van ritmische typografie.
Juryrapport
Artistiek/technische uitvoering (vorm):
Materiaal, oppervlakte en variatie heel goed. Goeie verhoudingen en diagonalen gebruikt. Sfeer van de tijd goed neergezet. Hinkt op 3 gedachten nl typografie, stad en oorlog. En dat is te letterlijk. Heel erg bewust van zijn dat wanneer je in ?doosjes? werkt, dan is hetgeen wat erin gebeurt niet zichtbaar als er geen licht in zit of bij kan. Graag heel duidelijk hetgeen verlichten waar het om gaat.
Overdracht onderwerp (inhoud):
Het tijdsbeeld kwam goed in beeld, maar wat was het werkelijke Dadaïstische karakter. Er werd een reeks passende elementen gebruikt, die geen consistent totaalbeeld opriep.
Spel:
Geen jurymotivatie bewaard gebleven i.v.m. technische problemen