Rangschikking
9e prijs
Bekers:
Overige prijzen: Eervolle vermelding: Volwassen baby achterop de wagen met fiepTekst paradegids
Een uitvinding die oorspronkelijk voor totaal andere doeleinden was ontworpen, bleek uiteindelijk onmisbaar te zijn voor de ruimtevaart. De Atlas-raket bracht de eerste Amerikanen in een baan om de aarde. Met honderden succesvolle lanceringen was de Atlas-raket een waar ‘eureka’-moment voor zijn uitvinder, Karel Jan Bossart.
Het ‘eureka’-moment van Karel had niet alleen een grote invloed op de Amerikaanse ruimtevaart, maar was ook een bron van inspiratie voor kinderen. Een nieuwe dimensie die rondom de aarde ligt, kwam ineens binnen handbereik. Kinderen konden nu fantaseren en dromen over missies en avonturen die voorheen onmogelijk waren. Dit werd verder versterkt toen er in de jaren 60 speeltuinen werden gebouwd met een ruimtevaartthema en de Atlas-raket als speeltoestel, om zo kinderen nog nieuwsgieriger en enthousiaster te maken. Met deze speeltuinen konden zij ook hun eigen ruimtereis maken... Vriendenkring Ietskes Schif presenteert: “Het Ruimtereisje”.
Juryrapport
Overdracht van het onderwerp:
De presentatie bracht het onderwerp en thema prima in beeld. De schoolbus die aan de wagen voorafging gaf aanvankelijk wel twijfel over de relatie met het thema. Maar in 2e instantie bleek dat de bus een schoolreisje verbeelde, op weg naar de speeltuin waarvan de raket, waar het hier om gaat, nog steeds veelvuldig deel uit maakt. De totale presentatie ademt vooral humor en kinderlijkheid. Daarmee blijft de boodschap om kinderen voor de ruimtevaart te interesseren ietwat op de achtergrond en is niet echt duidelijk.
Theatrale en muzikale kwaliteit:
In de bus is de afspiegeling van de realiteit heerlijk in overtreffende trap neergezet. Typisch gedrag van busreizigers werd kolderiek en bijzonder sterk uitgevoerd. Een lust voor het oog. Ook het spel op de grond was een mooie act. Het geheel miste wel wat aan theatrale spanning. Hoewel de raketjes waar de kinderen in zaten meer deden denken aan een kermisattractie dan aan de metalen speelraketten zoals die in tijden van weleer in lokale speeltuintjes pronkten boeide het spel van deze jonge acteurs wel. De man/jongetje die voorin een ijsje zat te eten, deed dit fantastisch. Grote bewegingen zijn krachtig. Ook de man met fiep achterop de wagen viel op. Het rammelen met de hekken als geluid bij het opstijgen van de raket is mooi gevonden. Fijne sounds en dito muziek ondersteunden het geheel op passende wijze.
Artistiek-technische uitvoering:
De transparantie in de verbeelding van speeltoestellen werkt goed in de compositie maar de raket is een beetje massief en erg dominant. Waardoor het geheel wat gedrongen overkomt. Het was mooi geweest als de raket iets minder kolossaal was geweest of er iets meer afstand was geweest tussen raket en speeltoestellen. Detaillering in schilderwerk had nog een paar stappen kunnen maken. Het is de laatste hand in het gevoel dat je wilt overbrengen en dat had verder kunnen zijn uitgewerkt. Verhoudingen speeltoestellen, raket, bus botsen enigszins. Beter minder zwart gebruiken. De beweging rond de lancering, het opstijgen van de raket was bijzonder en indrukwekkend.
De afwerking en uitvoering is goed gedaan.
Het schoolreisje komt goed uit de verf door de typische Amerikaanse schoolbus met ludieke details en ook de aankleding van de figuranten is goed verzorgd. De stijl van uitvoering van de schoolbus (cartoonesk) had best meer doorgetrokken mogen worden naar de wagen om daar meer eenheid in te brengen.
Heerlijke speelse wagen. Simpel en duidelijk gebruik van materiaal en spel.