Rangschikking
16e prijs
Tekst paradegids
Johan van Leer, de uitvinder van het MD-element, heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de verbetering van de muziekervaring. Dit speciale onderdeel, geïntegreerd in de platenspeler, zorgt ervoor dat de naald minder druk uitoefent op de muziekplaat. Hierdoor slijt de plaat veel minder en blijft de kwaliteit van de muziek langer behouden.
Johan van Leer heeft zijn uitvinding gedaan tijdens zijn periode bij Philips. Het MD-element werd door Philips niet direct op de markt gebracht. Dit gebeurde pas nadat Johan van Leer Philips had verlaten. Johan van Leer heeft uiteindelijk nooit de erkenning gekregen die hij verdiende voor zijn baanbrekende creatie, het MD-element.
Tot op de vandaag worden platenspelers nog steeds gemaakt met het element van Johan van Leer.
Juryrapport
Overdracht van het onderwerp:
De wagen met grammofoon, pick-up en platenhoezen maakt duidelijk dat het beoogde eureka-effect met muziek te maken heeft. De verbeelding van het onderwerp blijkt lastig en kwam niet goed uit de verf. De indruk die het publiek waarschijnlijk kreeg is dat de presentatie meer ging over de muziek- en dansbeleving dan dat het ging over de vinding van het MD-element. Ondanks de grote naaldarm bovenop komt de vinding van het MD-element door Van Leer minder duidelijk tot uiting. De wagen oogt wat eenvoudig, maar door muziek en de dansers wordt het publiek wel bereikt. Waarom werden de platen gewisseld? De muziek op de grammofoonspelers bleef gelijk….
Theatrale en muzikale kwaliteit:
Een strak vormgegeven wagen. Concurrentie tussen de twee dans- en muziekstijlen/periodes is leuk bedacht. Leuk dat de danseressen het publiek opriepen om mee te klappen. Theatraal mist de presentatie wat spanning: de concurrentie tussen de twee dansers kwam wat slordig over. Bij de overgang van de ene naar de andere dans liepen de spelers er soms verloren bij. Het dialoogspel met de uitvinder was niet goed te volgen. Het wisselen van de platen was leuk maar het moment van de wissel had strakker gemogen; niet random doen. Soms ontbrak een beetje de energie in het spel. Verbeelding wel sterk in eenvoud. Vrolijk en feestelijk, zeker toen er werd gedanst. Een echte choreo waar je ook echt op kunt oefenen maakt strakker en overtuigender.
Artistiek-technische uitvoering:
Letterlijk een oude grammofoon versus een moderne platenspeler. De wagen is erg compact. Dit komt onder andere door de platenspeler die boven op de wagen staat. Deze drukt de compositie in elkaar, waardoor het onderstuk minder goed tot zijn recht komt. Terwijl dit deel juist heel perfect is afgewerkt met heel mooie details. Zoals de platen die in de hoezen worden geschoven, de labels op deze platen en de hoezen zelf. In de keuze die hier gemaakt is, is de uitwerking en het schilderwerk wat vlak en de detaillering en decoratie vrijwel afwezig. Impact in vorm en inhoud vraagt om een sterke compositie en detaillering. Als voorbeeld de zijkant van de moderne platenspeler bovenop. Detaillering bevordert de herkenbaarheid zeker omdat de arm van de platenspeler niet bewoog.
De kleding van de acteurs/dansers paste niet allemaal even goed. De kledingkeuze voor de“Oldies”is goed maar bij de moderne muziek mist de kleding het uitbundige en kleurrijke, daar mag het meer knallen. Zo wordt het contrast tussen dof en helder geluid ook in de kleding geaccentueerd. Met het MD-element uitvergroot voor de wagen aan een bewegende arm en het contragewicht als dansvloer zou de vorm duidelijker zijn geweest en de compositie zeker interessanter.