Rangschikking
1e prijs
Bekers:
Overige prijzen: 1e ereprijsTekst paradegids
Het zijn nooit helemaal gewone mensen, die het enig bestaande reuzenspook gezien hebben. We treffen er kwezels onder aan en zwervers, keukenmeiden, engelse lords, kabouters, militairen, worstelaars. hippies, hysterische dames (uit de pruikentijd b.v.) of mondaine mannequins en vele anderen.
Als de klok twaalf slaat verschijnt het reuzenspook, opgeroepen door Hekate, priesteresse van de toverij, heerseresse over spooksels. Het gruwelijke, grote monster is omringd door demonen en griezelig, grote dieren.
Juryrapport
Algemeen: De Potsemakers uit Haaren hebben wellicht hun succes te danken aan het spectaculaire karakter van het geheimzinnige spook. Het motief en de uitbeelding sprak tot de verbeelding zoals het thuishoort in een sage.
Jurylid Arno Brys: De kostuums (boordevol inspiratie en originaliteit) verdienen een speciale melding vooraf. Een dankbaar onderwerp qua aantrekkingskracht geeft de uitvoerders alvast al een voorsprong op de anderen, Van een REUS is feitelijk weinig of niets te merken. Het gaat om spoken en skeletfiguren en doodskoppen. Doch de kostuumfiguren, gedrochten en het plots en onverwacht uitbreken van enkele spoken uit de rots maken het geheel bijzonder levendig en attraktief, evenals de geluiden en klanken. Maar een doodskop geeft nog geen suggestie van een geheimzinnig spook, laat varen van een REUS (het gaat toch om een Reuzenommegang?). Maar omdat het geheel van een sterke zeggingskracht, kreatieviteit en originaliteit getuigde -hier scheen werkelijk een artiestenhand achter te steken, werd door iedereen hoog gekwoteerd.
Jurylid Gerard van Iersel: Deze groep vond ik in het totaalbeeld van de optocht het meest ludiek. Opvallend door zijn levendigheid, vergeleken bij de vaak wat statische groepen. Vooral de griezels, reuzespinnen en andere insectachtigen waren leuk en verrassend, De rots van de dood kwam als een soort rustpunt in de groep, hoewel ik de dood meer benadrukt had willen zien in het geheel.