Rangschikking
15e prijs
Tekst paradegids
Dit gebeuren is een stukje leven uit rond 1600 in een Brabants dorp. Er stond de druk bezochte herberg "De Pintenwip" waar op feestdagen meestal een troubadour optrad. Dan zong met hem mee:
Allemaal:
Kiek es wa'n lekker stuk
dêis 't er inne urn te versieren.
Versierder:
Hee Boeremeid
Ge wit dèik oew gère zie
Zoude gij 't es nie gère wille.
Allemaal:
Doe get dan
Doe 't dan
Der is 'n hooimeid in den buurt.
Versierder:
Go de gèmet
Zo krijgt de versierder de boerenmeid mee.
Later moet de raad van een oudere nogal eens ingeroepen worden. Dan brengt men het meisje naar een mysterieuze vroedvrouw die haar van het kind verlost.
Juryrapport
Jurylid Dr. L. van Egeraat: Teveel toegevend aan de populaire smaak, wat vooral tijdens het spelen tot uiting kwam.
Jurylid Miel Geysen: Deze groep speelde een eenakter in drie bedrijven. De drie dekors waren aanwezig, maar gaven in het totaalbeeld een rommelige indruk. Men had teveel hooi op de vork genomen. Het was teveel om uit te beelden en de drie plans waren misleidend. Gelukkig kenden we de inhoud.
Jurylid G.T. Haneveld: Een ?verhalend? wagenstel waarbij de eerste wagen de ontmoeting, de tweede wagen de konsekwenties en de medische aspekten negen maanden later toonde. De oude kraamkamer met de kraamstoel, het schuinstaande bed, waren goed getypeerd. Of zonder explikatie op het programmablad alle toeschouwers de samenhang opgemerkt zullen hebben is niet zeker.
Jurylid Prof Dr. J. van Haver: Spelend op de populaire toets. Mijns inziens toch te ?stripverhaalachtig? uitgebeeld: alle episodes zijn weliswaar aanwezig, maar ze kunnen onmogelijk om de 10 m beleefd worden.