Rangschikking
7e prijs
Bekers:
Publiek:2e prijs
Tekst paradegids
De Philips fabrieken in het centrum van Eindhoven worden tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers bezet. Nederlandse arbeiders worden gedwongen radarlampen te produceren voor Duitse oorlogsdoeleinden. De Royal Air Force (RAF) grijpt in en start op zondag 6 december 1942 Operatie Oester.
92 Bommenwerpers, bemand door Engelse piloten, komen bulderend tot leven en bombarderen de Philips fabrieken. Terwijl de arbeiders zich verschuilen proberen de Duitse bezetters de fabrieken draaiende te houden. Het bombardement heeft een verwoestende uitwerking. De fabrieken, maar ook de Demer, Fellenoord, het stationsgebied en het ziekenhuis worden zwaar getroffen. De ravage is enorm!
Juryrapport
Artistiek/technische uitvoering (vorm):
De vliegtuigconstructie was wel inventief, maar qua werking was de dreiging minimaal. We zagen twee beelden voor en na de vernietiging, Niet een impressie van de vernietiging zelf. Eén geblakerd kinderschoentje en het beeld was gedramatiseerd. Ook in kleur had wat meer gezocht kunnen worden naar contrasten tussen leven en dood.
Overdracht van het onderwerp (inhoud):
Somber en zwaar geheel. De verhaallijn was duidelijk. Het productieproces van de lampen is goed overgebracht. Het was een statische vertaling. Het verwoesting was duidelijk maar de totale vernietiging ofwel impact bleef uit. Overdondering en imposant geluid was onvoldoende aanwezig. De verhoudingen van de afhankelijke items leken wat uit balans en dat leidde af van het thema. De in voorgaande jaren aanwezige synchronisatie van muziek en beweging bleef uit.
Spel:
Abstract verbeeld, het komt wel dichtbij. De ellende wordt mooi uitgebeeld. Piloten hebben leuk gespeeld. Echte rook. Op details gelet. Toch was de opbouw niet duidelijk.