Brabantsedag historie verbeeld door 333333 herinneringen

Tekst paradegids

Vaganten waren Middeleeuwse straatartiesten: rondtrekkende studenten en ex- priesters die meestal in groepen als speellieden en toneelspelers rondzwierven van stad naar stad. Zij verstonden de kunst om de mengvorm van muziek, theater en circus uit te voeren terwijl ze zichzelf begeleidden op verschillende instrumenten tegelijk. Door de kerk werden de vaganten bestempeld als minstrelen van Satan omdat hun muziek en gedrag volkomen in tegenspraak was met de strenge kerkelijke normen. Desondanks is het volksvermaak van generatie op generatie doorgegeven. Broers-van Gerwen baseert zich op de originele Carmina Burana, liederen die voor een deel bestonden uit parodieën op de kerkelijke overheid.

Juryrapport

Algemeen:

Allereerst is het erg jammer dat Broers van Gerwen heeft aangegeven te willen stoppen. Deze wagenbouwersgroep heeft ons als juryleden afgelopen jaren vaak aangenaam verrast. Dit jaar was dit - volgens de jury - echter beduidend minder het geval. Even wat zaken op een rij:

Spel:

Zo was er het akoestisch gezang, dat een speciale tint gaf aan de wagen. Het was alleen jammer dat de blower die de volgwagen moet bedienen wel erg aanwezig was. Maar het was wel authentiek en gedurfd. Het waren erg veel personen die meededen aan de voorgroep maar het was teveel van hetzelfde en wat passief. Niet helemaal duidelijk waren de twee springende meiden boven op de blaasvorm. Waarom sprongen ze en wat wilden ze verbeelden? De priester deed wel erg goed wat van hem werd verwacht. Chapeau!

Overdracht:

We misten de link met hedendaags cabaret maar vooral “kracht”. Het wist niet echt te overtuigen, ondanks de handicap om als eerste te moeten starten.

Artistiek-technische uitvoering:

De hoofdwagen was een goed ontwerp. De blaas en bijbehorende pijpen waarmee de wagen werd voortbewogen was goed gevonden. Ook het opgeblaasde karakter van de vorm was een vondst. Wat we misten in de afwerking was dat het wel erg machinaal gemaakt was. Men had beter met een haalmes of bijl de scherpe kanten kunnen breken zodat het een meer oude en ambachtelijk karakter zou hebben gekregen. Ook de blaas had wat meer aderstructuur mogen krijgen. Het was wat glad.

Totale presentatie:

Goed ontwerp gecombineerd met “echt gezang” die de pijlers vormden van de wagen. Het is door te weinig kracht of geloof in zichzelf wat ontkracht. Wellicht speelde ook mee dat het de laatste keer was. Wellicht dat er nog een groep gaat voortkomen en de Brabantse Dag weer komt verrassen!

Parade video's: