Brabantsedag historie verbeeld door 333333 herinneringen

Tekst paradegids

B. en W. van Eindhoven doen aan den Raad een voorstel tot het leggen van een hoofdriool in den Nieuwe Dijk en een gedeelte van den Eckartscheweg. De kosten voor deze werken worden in totaal begroot op f. 126.000: met normaal riool f. 62.500. Het is de bedoeling de werken in eigen beheer te doen uitvoeren, daar B. en W. hierdoor in de gelegenheid zullen zijn, om zeventig à tachtig arbeiders gedurende een half jaar werk te verschaffen.

Juryrapport

Algemeen:

Ietskes schif vertelt een verhaal van begin tot einde, van boven naar beneden. Kiest daar mooie vormen voor (zie theatrale muzikale kwaliteit) en wisselt dat af met wat plattere beelden (de wc’s). Er is doorgedacht in het concept (pijporgel) en er is aandacht voor details (‘lekkende water’). Het naspel van 2 mannen met een toilet wordt misschien door het publiek gewaardeerd, maar heeft ook een hoge voorspelbaarheidsfactor.

Theatrale/muzikale kwaliteit:

De begingroep is één van de beste delen van deze optocht: zeer muzikaal met piepende kruiwagens en schrapende schoppen. Goed gebruik gemaakt van de omgeving i.c. de straat. De ellende van deze crisisperiode had volgens de jury nog wel meer benadrukt mogen worden. Het spel is goed gestileerd en ook de grime voegt iets toe. De ritmische voorgroep krijgt een mooi muzikaal staartje achterop de wagen. De jury waardeert de aandacht die de bouwers hebben voor dergelijke lijntjes.

Overdracht van het onderwerp:

Het beeld van boven naar beneden is misschien te letterlijk: de werking van het riool. Het laat weinig aan de verbeelding over. Misschien is dat juist wel jammer. Wat levert het riool op. Is het vooruitgang? Voor wie? Waarom? Dat zijn vragen die opkomen bij het zien van de titel. Nu laat je zien hoe een riool werkt.

Artistiek-technische uitvoering:

Het is een open wagen die met de groepen ook een geheel uitstraalt. De tractor die is omgetoverd tot een graafmachine op een berg zand laat zien dat er met veel zorg en aandacht is ontworpen en gebouwd. Het gebruik van water op de wagen is interessant. De jury vindt wel dat er wat weinig ontwikkeling in het beeld is (het blijft veel van hetzelfde).

Totale presentatie:

De titel en de presentatie van de wagen verschillen en het vergt ook moed om dit wat uit elkaar te rekken. De muziek en het spel van de voorgroep maken het spannend. Verder blijft het een massief beeld dat weinig ruimte laat voor de verbeelding van het publiek.

Parade video's: