Brabantsedag historie verbeeld door 333333 herinneringen

Video's

Foto's preparade (61)

Foto's algemeen (30)

Juryrapport


Het was puur genieten op de Brabantsedag 2014. Een editie die ons nog lang zal heugen. Hier en daar werd zelfs binnen de lange historie van dit culturele topfestijn in Heeze geschiedenis geschreven. Een zwaar beladen onderwerp als Joodse onderduikers werd niet geschuwd en zeer integer neergezet. Een gewaagd knap staaltje wagenspel anno 2014 dat meteen ook een ontzettend hoge norm neerzet voor de toekomst. En dat is prima, anders moet je aan zo’n precair thema niet beginnen. Hopelijk is de norm van de winnaar ook een trend die zich doorzet. Een soort rijdende musical, die het publiek volledig in euforie en extase bracht, gebaseerd op een vondst die ijzersterk en wondermooi geëtaleerd werd. Van het intro van het spektakel, de zakdoekjes wave, tot het eind……. Het liet het publiek letterlijk nakijken met een woord van 4 letters: WAUW!. En hier draait het om in de ogen van de jury. Een krachtig idee, een sprankelend beeld waar je je ogen niet vanaf kunt houden, een spraakmakend verhaal dat in 1 minuut de weg naar je hoofd en hart zoekt, innemend spel en dito timing, muziek en kleding als evidente succesfactoren en vooral een relatie met het publiek aangaan en niet meer loslaten. Beleving en interactie pur sang.

De jury denkt dat als het gaat om verscheidenheid in wagens en performing van de spelers, er nog veel meer in het vat van Heeze zit. Soms neigt het naar veel van hetzelfde: het uitgewerkte contrast, de bewegende panelen, de groep voorop en de groep achterop die te weinig wezenlijks aan de kernwagen toevoegen en die soms zelfs verstorend werken als het gaat om het ritme en cadans van de optocht, de percussie die voor de toeschouwer bekende kost wordt, de interactie met het publiek die dezelfde toon en manier van doen heeft, waardoor er – ondanks de oprechte overgave en passie – te weinig sprankeling bij de toeschouwers ontstaat.

Al met al belooft de Brabantsedag nog meer goeds voor de toekomst. Dank jullie wel voor een geweldige optocht! 

Rangschikking

Rangschikking

Overige prijzen

Het Zij Zo Na korten strijd remise Eervolle vermelding: Ongeïnteresseerde vrouw achter op de wagen bij het schaakspel
Ge wit 't oit noit nie De Troubadours, Aalst Eervolle vermelding: “verbrande, treurende theaterdirecteur”
De Oude Ambachten De automatische verkeerssignalen bij het postkantoor beginnen maandag Eervolle vermelding: De drie stoplichtkindjes in de bakfiets
Vriendenkring Haisjô Ondergedoken joden gearresteerd Parelprijs: Motivatie: lef voor de keuze van het onderwerp en de wijze waardoor dit onderwerp door de hele groep gedragen en overgebracht werd.
Vriendenkring Hopeloos Wederopbouw van Eindhoven Sponsorprijs