Brabantsedag historie verbeeld door 333333 herinneringen

Tekst paradegids

Op 31 augustus 1913 werd door de N.V. Philips Gloeilampenfabrieken een groots sportfeest georganiseerd voor het personeel, ter viering van 100 jaar onafhankelijkheid in Nederland.

De festiviteiten vonden plaats op het net aangelegde sportpark en dat werd geopend door Anton Philips, de oprichter van het park.

Voorafgaand aan deze feesten mochten de arbeiders verschillende dagen in de week oefenen, onder bekwame leiding. Dit leidde tot gezonde fabrieksarbeiders en grote saamhorigheid.

Aan het einde van dit feest werd de Eindhovense vereniging PSV (Philips Sport Vereniging) opgericht.

Juryrapport

Theatrale/muzikale kwaliteit:

De Engelse Tuin liet met haar presentatie een goed tijdsbeeld zien. De figuratie was redelijk maar met name de ritmische groep vooraf gaf qua choreografie en uitstraling weinig enthousiasme te zien en kwam enigszins slordig en weinig geïnteresseerd over. Het boksduo (David en Goliath) was erg aardig en de volwassen bokser wist zich sensationeel te laten vallen. Het tribunepubliek klopte en was okay. Het geheel kwam verder wel erg statisch over. En de achterop lopende ‘cupdief’ kwam onvoldoende uit de verf en miste zijn doel. De keuze voor de ‘sport-in-beeld-muziek’ was prima en voldeed, en de lieve bloemenmeisjes van de wandelclub maakten een leuke indruk. De positionering van Philips was goed verbeeld. Er was veel op een paar vierkante meters ‘gepropt’.

Het totaal gaf evenwel een wat eenvoudige en matte indruk waarbij het spel onvoldoende was uitgewerkt en onvoldoende goed werd uitgevoerd De achterkant van de wagen, met beelden uit de recente historie (zoals de foto van die bekende keeper), detoneerde en werd niet goed begrepen.

Overdracht van het onderwerp:

De presentatie slaagde er wel in het onderwerp over het voetlicht te brengen, het tijdsbeeld werd goed verbeeld, maar het geheel kan zeker niet sensationeel genoemd worden. Het totaal kan enigszins anekdotisch en illustratief genoemd worden; het oogde allemaal wat eenvoudig en kleintjes. De achterkant van de wagen voegde niets toe.

Artistiek-technische uitvoering:

Zoals eerder gesteld was er sprake van een eenvoudige wagen, waar (te)veel op enkele meters getoond werd. In de details klopte het allemaal wel (gravelbaan etc). De kostuums waren goed uitgewerkt en vooral de tribunebevolking gaf een goed en sterk beeld te zien. De presentatie van de Philipshuisjes, een exponent van de eerste stadsuitbreiding van Eindhoven, op de tractor was goed en aansprekend. Het totaal van de wagen gaf een weinig verrassend beeld te zien. De kano achter de wagen kan zeker leuk en geestig worden genoemd.

Totale presentatie:

De totale presentatie was leuk, maar moet zeker ook eenvoudig en traditioneel genoemd worden. Hij werd, met uitzondering van de ritmische groep vooraf, met enthousiasme gebracht. De achterkant van de wagen was bepaald geen goeie uitsmijter! De sportonderdelen, en het begin van PSV, werden goed verbeeld, maar alles oogde ietwat tam en braaf als geheel. Het jongetje met de pindakaaspot en boterham was, als dromer over een toekomstige sportcarrière, voor diegene die hem(!) gezien hebben een subtiele en leuke toevoeging.

Parade video's: