Rangschikking
16e prijs
Bekers:
Overige prijzen: Eervolle vermelding: Ongeïnteresseerde vrouw achter op de wagen bij het schaakspelBekijk hier de volledige uitslag
Tekst paradegids
2 mannen, 1 bord, 32 stukken en het tikken van de klok. Zie de levendige strijd op het schaakbord.
Om het eerste lustrum van de Philips' Schaakclub luister bij te zetten, werd besloten het wereldkampioenschap schaken naar Eindhoven te halen. Kon de Nederlander Max Euwe de wereldtitel veroveren? Samen met de Rus Alexander Aljechin was hij op 9 november 1935 naar het POC in Eindhoven gekomen voor de 17e partij van hun WK-match. De korte partij eindigde in een voorspelbare remise en de schakers konden hun schaakreis door Nederland voortzetten.
Juryrapport
Theatrale/muzikale kwaliteit:
Het spel op de wagen was goed en verzorgd, maar toch bracht het niet helemaal een echte beleving. Het is interessant om te zien hoe geprobeerd is om zoiets statisch als een schaakspel tot leven te brengen. Het is moedig om te kiezen voor een onderwerp dat zo non-theatraal is. Op zich werd door het spel het verhaal goed verbeeld (met een paar korte slagen was het gedaan) maar het had wat spannender gekund. De rollen van de vrouwen bij de scoreborden waren prima, maar vooral de vouw op de achterkant van de wagen stal de show.
Het beeld van de gevallen stukken die achter de wagen aan kwamen was onduidelijk en rommelig. De bedoeling daarvan kwam bij veel toeschouwers niet over. De keuze voor de Haka van Nieuw Zeelandse rugbyers en hun schreeuwen werd niet goed begrepen door de jury. Het tikken en het sobere geluid sloot prima aan op de bedoeling van de wagen.
Overdracht van het onderwerp:
Het verhaal is op een uitstekende manier verbeeld. De korte doorloop van de strijd, de sfeer van de industriële omgeving en het gebruik van goede symbolen om plaats en tijd te duiden ondersteunen het verhaal prima. Het onderwerp is niet dynamisch en theatraal. De groep heeft het zich daarmee behoorlijk moeilijk gemaakt om de harten van het publiek te veroveren.
Artistiek-technische uitvoering:
De wagen is redelijk eenvoudig qua techniek, maar wel goed uitgevoerd. Het driedimensionale schaakbord was een slimme oplossing om het spel zijn plek te geven. De verschillende elementen die in het ontwerp verwerkt zijn vragen om een nauwkeurige blik. De totaal indruk van de wagen is vrij eenvoudig, maar de details zijn goed uitgewerkt en vormgegeven en bevatten leuke verwijzingen. Knap hoe met goedkope materialen effectieve en goede kostuums gemaakt zijn. Wel werd de strakheid van het beeld daar wat door ondermijnd. De grime (met name de blauwe tongen) deden afbreuk aan het beeld. Het kreeg daardoor iets carnavalesk.
Totale presentatie:
Het verhaal en de sfeer is goed verbeeld, maar het onderwerp zat een wauw effect in de weg. Het geheel bleef ook iets te veel ‘binnen de lijntjes’ . Het verdient lof dat de groep zich gewaagd heeft aan een non-theatraal onderwerp.