Brabantsedag historie verbeeld door 333333 herinneringen

Tekst paradegids

Afpersing, inbraak, bedreiging, roofovervallen, brandstichting voor het verzekeringsgeld en moord op bestelling. Het zijn maar een paar van de activiteiten die de Bende van Oss vanaf 1893 tot en met 1935 ontplooide. Met name in de jaren '20 en '30 was er een golf aan misdaden en broeide de onrust. Messentrekkers waren het die de stad het zwijgen oplegden. En dat terwijl zelfs de buitenlandse krantenkoppen er schande van 'schreeuwden'

Jonge mannen, niet geschikt voor het fabriekswerk, zochten hun toevlucht tot de bende. Ze werden gelokt door de belofte van geld, drank en losbandige verleiding. De bende opereerde vanuit illegale cafés en vormde een netwerk waarin ieder zijn rol had. Corrupte ambtenaren en het burgervolk zwegen, door angst en smeergeld gedreven, maar ook door hun sterke afkeer van de protestante marechaussee uit het Noorden die orde op zaken moest stellen. Door het aanhoudend zwijgen kon de bende echter ongestraft doen wat ze wilde en werd de Cirkelgang niet verbroken.

Juryrapport

Algemeen:

In tegenstelling tot wat de eindrangschikking misschien doet vermoeden was de jury enthousiast over de wagen van ‘Bouwerij Skôn’. Deze ‘eersteling’ belooft veel voor de toekomst. Er is veel creativiteit aanwezig, wat tot uiting komt in de wagen an sich. Voor enkele juryleden had die de potentie om mee te doen om de bovenste plekken. Helaas werd die kwaliteit op andere vlakken niet gehaald. Maar daaraan valt te werken….

Theatrale/muzikale kwaliteit:

Het spel kon de jury met mate bekoren. Zij kreeg er geen gevoel bij. De dreiging die werd getoond kreeg daardoor bijna iets kluchtigs. Terwijl bijvoorbeeld de gekozen muziek misschien voor de hand liggend, maar wel juist was. De groepen voor en achter de wagen waren wat rommelig en toonden ook plat spel.

Overdracht van het onderwerp:

De overdracht was niet echt helder, zeker in de groepen. Het zwijgen was nauwelijks zichtbaar, behalve de pleisters op de monden. De dreiging van de zwijgende cirkelgang was niet voelbaar. De wagen gaf een krachtig en helder beeld. Het spel mistte gelaagdheid.

Artistiek-technische uitvoering:

De jury is zeer onder de indruk van de wagen: prachtig ontwerp en een zeer goede keuze van de materialen. De monumentale ossenkop is indrukwekkend en je blijft kijken. Open en actieve wagen met de mogelijkheid voor spel in de buik van de os. Ook de voortbeweging is goed gevonden en vormgegeven.

Totale presentatie:

Het totaalplaatje is mede door het spel niet sterk. Met name de nagroep doet afbreuk aan het beeld. Een en ander vertroebelt de overdracht.

Parade video's: