Rangschikking
7e prijs
Tekst paradegids
China, 1670. De Vlaamse missionaris Ferdinand Verbiest wordt hier alom bewonderd vanwege zijn grote kennis van de astronomie. Hij kijkt naar de sterren en de zon, hij meet en hij denkt. Zijn sterrenkundige waarnemingen zorgen dat ernstige fouten uit de Chinese kalender worden gehaald. Hierdoor wordt het Chinese nieuwjaarsfeest vervroegd. Telt u met ons mee af naar het nieuwe jaar?
10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1
Gelukkig Nieuwjaar!
Juryrapport
De opening met de figuur Fernand Verbiest lezend in een Chinees boek maakt direct duidelijk waar deze Vlaamse Jezuïetenpater geleefd heeft. Als figuur keert hij daarna vier maal op iedere wagen terug bij astronomische instrumenten en klok. De groep meisjes met parasol vooraf en de beweeglijke draak als sluitstuk staan in contrast met het ingetogen spel van de loopgroep naast de wagens op Chinese muziek, die zich aftellend op het Nieuwjaar richt.
Het getuigt van lef om de historische figuur Fernand Verbiest uit de zeventiende eeuw tot onderwerp te nemen, omdat van hem minder bekend is en dit gemakkelijk tot een suggestieve, fantasievolle of spannende invulling kan leiden zonder de figuur geweld aan te doen. De gebieden, waarop Verbiest zijn sporen heeft verdiend, te weten astronomie en jaarkalender, komen helder zonder poespas aan bod. Ze worden zelfs braaf, ietwat star en traditioneel verbeeld en missen een zekere speelsheid, waardoor het geheel toch clichématig van karakter is.
De vier qua opbouw gelijkvormige wagens zijn met precisie afgewerkt, ook in kleur. De drakenkoppen, de lampionnen, het hekwerk en de astronomische instrumenten kloppen tot in detail, wat tot een consequente en stijlvolle uitwerking met eenheid leidt. Die zorg en perfectionisme gelden ook voor de kledij.
De consequente en stijlvolle invulling en uitwerking leveren een aantrekkelijk geheel op met een monumentale connotatie, maar het geheel mist iets extra’s, een soort spannende geheimzinnigheid.