Brabantsedag historie verbeeld door 333333 herinneringen

2015 - Bekend, Beroemd, Bemind...
58e Brabantsedag

Video's

Foto's preparade (52)

Foto's algemeen (114)

Juryrapport


De historische optocht van de Brabantsedag was in 2015 weer volop genieten en bewonderen.

Van de eerste tot de laatste wagen voltrok zich een boeiend spektakel. Het thema – Bekend, Beroemd, Bemind- leende zich uitstekend voor een diversiteit aan invalshoeken en presentaties. Geweldig om te zien dat niet alleen de voor de hand liggende beroemdheden tot creatieve invulling hadden geïnspireerd, maar ook namen die voor velen in het publiek voor het eerst bewust voorbij kwamen. Voor een aantal groepen bleek het overigens lastig om in de uitwerking ook de persoon zelf goed zichtbaar te maken.

De zon die rond het middaguur kwam opzetten en tijdens de optocht flink ging doorbranden, maakte het spelers op en rond de wagens niet gemakkelijk. Maar ook de toeschouwers moesten het ontgelden. Een enkeling hield het niet vol, maar het merendeel bleef geboeid door wat voorbij kwam. Welkome schaduw van wat bomen, parasols en paraplu’s, breedgerande hoeden en vooral veel vocht hield de mensen op de been. In die hitte was het zó knap dat de prijswinnende poolexpeditie de suggestie van diepe kou wist te handhaven.

De jury was zeer onder de indruk van het vertoonde spel. Door de jaren heen heeft het zoveel aan kracht gewonnen. Ingetogen of extravert, somber of feestelijk, zowel in groepsritme als in individuele hoogstandjes konden we dat terugzien. Bij het kiezen van de individuele vermeldingen had de jury er wel honderd kunnen noemen, zoveel waren er opgevallen. Met het uitlichten van drie doen we eigenlijk heel veel pareltjes tekort.

Het is mooi dat er prijzen worden uitgereikt voor de beste resultaten. Mooi is ook dat alle groepen hun uiterste best doen om in de rangschikking bij de eerste drie, of tenminste de eerste tien te komen. Dat hoort bij de traditie van deze optocht. Maar mooier is nog het enthousiasme en de sfeer op de bouwplaatsen, de gedrevenheid om deze optocht van Heeze nog nadrukkelijker op de kaart te zetten. Het gezamenlijk streven om elk jaar weer een stapje hoger te komen: thematischer, technischer en theatraler.

Met dit juryrapport willen we bijdragen aan die ontwikkeling. Lof en complimenten voor alle groepen, dat is vooral op zijn plaats. En daarnaast tips en leerpunten waar de groepen hun voordeel mee kunnen doen. Voor weer een volgende schitterende editie!

Rangschikking

Rangschikking