Rangschikking
14e prijs
Tekst paradegids
3 februari 1750:
3 februari 1750 is een dag als geen andere in de geschiedenis van Heeze. Op die datum Paul Thiry d'Holbach met zijn achternicht Basilia Genovene Susanne d'Aine. Bij gelegenheid van dit huwelijk schonk Baron d'Holbach, Heeze als huwelijksgeschenk aan het bruidspaar.
Wat betekent het voor het bruidspaar om op de mooiste van hun leven een dorp cadeau te krijgen? En wat betekent het voor de Heezenaren om cadeau gedaan te worden?
Juryrapport
Theatrale/muzikale kwaliteit:
Vriendengroep De Laarstukken verbeeldt het contrast tussen de steenrijke adel die een decadent trouwfeest viert in Parijs versus de armoede van hun nieuwe ‘bezit’, de bevolking van het arme Heeze. Er is veel spelplezier en er valt veel te zien aan de wagen. Steeds ontvouwt zich een nieuw wereldje. Wel missen de beelden soms cohesie. Zo zijn de, overigens zeer fraaie, duiven een niet helemaal begrijpelijke stijlbreuk en zijn de snoepige kleuren van de adellijke kostuums meer ‘nichtenkitsch’ dan een realistische verwijzing naar de tijdgeest. De spelintentie van het boerenvolk had in de ogen van de jury wat overtuigender kunnen zijn. Wel werd er goed contact gemaakt met het publiek. Het contrast tussen de felle kleuren van de adel en de bruinige tinten van de Heezenaren werkt. Het schoolgroepje wekt een glimlach op. Is het boerenvolk verrast, gelaten, geschokt dat ze zijn weggegeven? Dit is niet helemaal duidelijk. Op de dans lijkt geen choreografie te zitten, bewegingen zien er een beetje geïmproviseerd uit.
Overdracht van het onderwerp:
In de vormgeving komt niet heel erg duidelijk terug dat het feest in Parijs is. Het contrast tussen rijk en arm wordt mooi weergegeven, maar het drama -het feit dat je als dorp/gemeenschap weggegeven wordt - wordt niet geïncasseerd. Zowel in spel als in beeld blijft de act een beetje aan de oppervlakte hangen.
Artistiek-Technische uitvoering:
Het ‘poppenkastje’ op de achtersteven is een mooi dynamisch wereldje dat aangenaam contrasteert met de adellijke wereld. De techniek is bescheiden maar functioneel voor de presentatie. De blikken voertuigjes in de achterhoede zijn juweeltjes.
Totale presentatie:
De werelden die tegenover elkaar gezet worden verrassen en de interactie met het publiek is sterk. Als totaal heeft de act zowel verhalend als beeldend geen diepe impact.