Brabantsedag historie verbeeld door 333333 herinneringen

Video's

Foto's preparade (23)

Foto's algemeen (1)

Juryrapport


De voorspelling van (te) warm weer, die bij velen gevreesd werd in navolging van afgelopen jaar, kwam gelukkig niet uit. Zon afgewisseld met wat wolken en een heerlijke bries en dat samen met 16 prachtige wagens zorgden voor de perfecte ingrediënten voor een spectaculaire optocht.

Vooropgesteld merkt de jury op dat alle wagens visueel en esthetisch indrukwekkend zijn, zelfs van groot, groter, grootst. Door de keuze van het thema is er een grote diversiteit in onderwerpen waarbij zowel bekende als onbekende onderwerpen gekozen werden. Over het algemeen wist men een goede vertolking van het thema en het gekozen onderwerp te verbeelden.

Traditioneel worden de groepen beoordeeld in een drietal deel categorieën, te weten: theatrale- & muzikale kwaliteit, artistiek-technisch en overdracht van het onderwerp waarbij de jury zich soms afvraagt of er nog een juiste balans is tussen de deel categorieën. Het vertoonde spel, jarenlang een aandachtspunt geweest, blijft terrein winnen en is enorm krachtig. Zowel individueel als in collectief, in iedere emotie en door jong en oud consequent gespeeld oogt veel lof bij de jury.

Aandacht zou de jury willen vragen voor de gelaagdheid. Dit jaar werd een aantal gebeurtenissen rond de gekozen datum vrij letterlijk uitgebeeld. Het resulteerde weliswaar in indrukwekkende en sterke beelden maar creëerde minder verrassende invalshoeken. En juist het ‘verrassende’, de grote creativiteit en de daarmee spannendere uitvoering is wat de optocht zo bijzonder en boeiend maakt voor zowel publiek als jury.

In de hiernavolgende verantwoording per groep hoopt de jury een kleine bijdrage te leveren aan het behoud en een eventuele verbetering van het toch al zo hoge niveau van de optocht. Complimenten en hulde aan al die vrijwilligers die ook dit jaar weer een enorme prestatie hebben geleverd. De jury kijkt vol verwachting uit naar de 60ste Brabantsedag in 2017!

Rangschikking

Rangschikking

Overige prijzen

Vriendenkring De Rijten Wat een verjaardag! De geboorte van een staat Eervolle vermelding: Koning Willem “ik zal je nog eens uitnodigen”
Wagenbouwersgroep Bloed, Zweet & Tranen De Watersnoodramp van Nieuwkuijk Eervolle vermelding: bibberend meisje op dak bij de watersnoodramp
Vriendenkring Ietskes Schif Opening: 't Halve zolenlijntje Eervolle vermelding: fanfare/tamboer maître
De Lambrekvrienden Opening Vluchtoord Uden Sponsorprijs