Rangschikking
10e prijs
Tekst paradegids
11 september 1629:
Tijdens de 80-jarige oorlog was in Den Bosch in Spaanse, katholieke handen. De Hollanders hadden hun zinnen gezet op deze strategische gelegen Bisschopstad. Het lukte echter niet om deze stad in te nemen, doordat elke aanval eindigde in het Moeras dat Den Bosch omringde. Vandaar dat Den Bosch de bijnaam 'de Moerasdraak' kreeg. En om die te verslaan, moest je slim zijn. Frederik Hendrik zocht de oplossing in de nieuwe techniek om water te bedwingen: hij pompte het moeras leeg en legde de Dommel en de Aa om. Daar waren de Spanjaarden niet op voorbereid: ziekte, honger, stank en vooral angst waren het gevolg.
Op 11 september 1629 was het dan zover: een gat werd geslagen in het bastion en met man en macht probeerden de Spanjaarden de Moerasdraak overeind te houden, maar ze realiseerden zich dat dit het einde in zou luiden. Wat een dag!
Juryrapport
Theatrale/muzikale kwaliteit:
Tijdens het voorbij trekken maakte de wagen en het spel dat erbij werd vertoond een beetje een statische en tamme indruk. Daarentegen was het spel van de groep met de emmers/speren overtuigend en verliep mooi synchroon. Dat werd goed gedaan! Het spel van de belegerde Spanjaarden kwam iets gekunsteld over en de aanvoerder kwam enigszins kleurloos over. Anderzijds gaf de presentatie door de figuranten veel afwisseling te zien en werd er met overgave en met veel energie gespeeld.
Overdracht van het onderwerp:
De overdacht was helder en goed uitgewerkt. De strijd tussen ‘belegers’ en ‘beleegerden’ werd prima in beeld gebracht. Ook de drooglegging van de stad werd prima verbeeld. Het hele verhaal werd in de diverse onderdelen duidelijk en helder. We kunnen spreken van een bijna letterlijke verbeelding van het verhaal. Een dubbele laag viel niet te ontdekken.
Artistiek-Technische uitvoering:
In de uitvoering hebben de makers zeker oog gehad voor details. Dat blijkt onder meer uit de graspollen die in de draaiende raderen waren achtergebleven. Een klein detail, maar voor de goede kijker wel opvallend en dus goed gedaan.
De act door de figuranten met de combi van emmer en speer werd goed uitgevoerd en gaf een goed beeld van de strijd. De oranje elementen vielen in positieve zin op.
Er was zeker sprake van een goede kop van de draak, hoewel binnen de jury ook de mening naar voren kwam dat de drakenkop iets te veel ‘popperig’ was en daardoor enigszins buiten de toon viel. De jury kreeg een beetje de indruk van een ‘Efteling-achtige’ presentatie maar dat impliceert niet dat er minder waardering is voor de totale presentatie. De combinatie van de draak met de stad was goed en origineel uitgevoerd.
Het gebruik van de techniek was eenvoudig, maar duidelijk.
De detaillering oogstte lof.
Totale presentatie:
Het publiek kreeg een zeer bezienswaardige presentatie voorgeschoteld met zorg en inzicht gemaakt en met aandacht voor details.