Rangschikking
13e prijs
Tekst paradegids
28 oktober 1798:
Medeboeren! Kom in opstand tegen de heerschappij van de Franschen! Tegen onderdrukking, tegen belastingverhoging en vóór vrijheid van geloof. Neem zeis, riek en spade, en vecht met ons mee tegen de overheerscher.
Eensgezind kwamen aan het einde van 1798 de boeren in de Zuidelijke Nederlanden in opstand tegen hun overheersers. Men pikte het niet meer. Maar wat had de simpele boer in te brengen tegen de goed bewapende Fransen? De schermutselingen werden meestal al binnen een dag neergeslagen met flinke verliezen onder de boeren. Toch bleken deze speldenprikken mede de opmaat te zijn tot het ontstaan van Vlaanderen. De tot mythische proporties verheven en meestal vruchteloze opstanden van de boeren, worden tot op de dag van vandaag uitbundig gevierd door onze zuiderburen.
Herentals 28 oktober 1798... Brigands, patriotten, we pikken het niet langer! Vandaag zondag 28 oktober schrijven wij geschiedenis. Schiet in uw klompen, wapen u met knuppel, en kom in opstand! Vandaag trekken we samen ten strijde. Voor God en Vaderland, voor Outer en Heerd!
Juryrapport
Algemeen:
Een groep boeren trekt achteruitlopend door de straten. Zij heffen met regelmaat hun schoppen en rieken en achter hen doemt een grote wagen op van gestapelde boeren karren. Een verbeelding van de Boerenkrijg; de opstand van de boeren tegen hun overheersers in 1798.
Theatrale/muzikale kwaliteit:
De spelersgroep is passend gekleed en de kapsels en grime zijn goed verzorgd. Ook de attributen die worden gebruikt zijn goed gekozen. Het spel van de groep is echter weinig dreigend; soms zelfs een beetje krachteloos. Het mist de revolutionaire spirit. Daar waar met geluid en beeld de dreiging van de opstand goed tot uitdrukking wordt gebracht, wordt dat volgens de jury te weinig ondersteund door ‘dreigend’ spel. Er is van te weinig echte woede sprake. De muziek ondersteunt de presentatie op een goede manier, al had dat nog wel wat harder gemogen.
Overdracht van het onderwerp:
Het verhaal van de Boerenkrijg is teruggebracht tot de essentie. Die keuze leidt ertoe dat er in het voorbijtrekken van de groep weinig ontwikkeling te zien is en het spel beperkt blijft tot één zich herhalende beweging en klank. Daardoor heb je het snel gezien en wordt het totaal wat eendimensionaal.
Artistiek-Technische uitvoering:
Het beeld van de gestapelde boerenwagen is krachtig en sterk uitgevoerd in materiaal en kleurgebruik. Het totaalbeeld is goed in balans. Erg sterk is dat de wagens maar een klein stukje openklappen en er slechts een glimp op te vangen is van de boeren die de strijd aan willen gaan. De leeuw die uit de wagen oprijst is mooi en helder.
Totale presentatie:
Het is zonder meer een vondst om het thema met boerenhoogkarren en boerengerei te verbeelden, waardoor de juiste sfeer opgeroepen wordt. Vriendenkring van Gaal presenteert een krachtig beeld, maar waarbij het gevoel van echt spanning en dreiging gemist werd.