Rangschikking
13e prijs
Tekst paradegids
Juryrapport
Theatrale en muzikale kwaliteit:
Het verhaal van het Brabantse draaiorgel en Danceparty in Brabant wordt op zich aardig verbeeld, maar het spel mist overtuiging. Theatraal is het weinig opzienbarend. Spelers zijn soms ongeconcentreerd. Alleen de vrouw/pop aan de voorkant van de wagen, bij het wiel, beweegt prachtig, lijkt bijna onderdeel van het wiel. De DJ op het eind werkt feestelijk, maar het opzwepen klinkt geforceerd. Aardig is dat de jongeren op de danceparty een grote diversiteit uitstralen, maar hun performance blijft wat hangen. De act is in zijn geheel vrij voorspelbaar. Van draaiorgel naar alle soorten van geluidsdragers met een tamelijk voor de hand liggende soundtrack en uitbeelding. Als feestelijke afsluiting tegen het einde van de stoet slaat de stevige beat wel aan bij het publiek.
Overdracht van het onderwerp:
De verbindende kracht van mechanische muziek kwam hier heftig naar voren met een theatraal draaiorgel voorzien van een prachtig acterende centrale ‘aanwijzer’ en een swingende dj aan de achterzijde. Oud en nieuw tegenover elkaar: het draaien van orgelboeken en lp’s of cd’s. Het publiek reageerde sterk op de feestelijke muziek, maar het verhaal zelf bleef tamelijk eenduidig schematisch en simpel. In de loopgroep werden de dansers effectief verdrievoudigd door poppen aan stangen voor en achter de loper. In de symboliek kun je zeggen dat muziek letterlijk verbindt.
Artistiek-technische uitvoering:
Het wiel voorop de hoofdwagen met de bewegingen van de marionet trekt mooi de aandacht. Het draaiorgel is wat plat opgezet; orgels kenmerken zich veelal door de potsierlijke veelheid aan smuk, dat maakt ze aantrekkelijk. Dit orgel doet mager aan, waardoor het beoogde effect zich onvoldoende manifesteert. De afwerking van de toren met houten latten is jammer, een likje verf had wonderen gedaan. Tussen orgel en DJ zit nog van alles; het is een gemiste kans om die overgang in beeld te vertalen. De vormentaal in de wagen blijft achter bij wat er verder gebeurt, onduidelijk en soms vreemd. Verwijzen de roze torentjes naar een bepaald type disco?
De cd’s onder aan de toren doen goed werk maar boven op de top blijven het gewoon cd’s die om de toren zijn verwerkt. De drag queens zijn qua aankleding goed bedacht, maar er had meer aandacht in de uitwerking mogen gaan zitten.