Rangschikking
7e prijs
Bekers:
Thema/Historie:1e prijs
Tekst paradegids
Het merkwaardigste dorp ter wereld.
Uniek in Brabant, in Nederland en misschien ook wel ver daarbuiten zijn de enclaves in Baarle-Nassau; kleine stukjes België binnen de landsgrenzen van Nederland. Deze grenzen lijken willekeurig getrokken, ze lopen namelijk zelfs dwars door het biljart van een café. Hoe is deze situatie ooit ontstaan? Misschien nog wel een betere vraag is: waarom zijn de grenzen nooit 'normaal' getrokken? Is dit het gevolg van bewust handelen of onderhandelen? Nee, eigenlijk is het gewoon toeval. Het is simpelweg nooit gelukt om dit te veranderen, door steeds weer toevallige omstandigheden 'acute;n historische gebeurtenissen. HET TOEVAL heeft bepaald én BEPAALT ook vandaag! Wees welkom bij onze én jullie Nederland-België, bij de spelshow van toevalligheden, bij het 'RAD VAN FORTUIN'! Wie wint? Wie verliest? Nederland of België? Het rad bepaalt de toekomst van de enclave. Laat u meevoeren in deze strijd tussen beide landen! Totdat het rad zijn keuze heeft gemaakt is én blijft de vraag: Waar ligt de grens?
Juryrapport
Overdracht van het onderwerp:
Hoe de grillige grens tussen Nederland en België? is ontstaan is voor niemand meer duidelijk. Het verhaal wordt voortreffelijk verteld, inhakend op de hedendaagse golf van nationalisme. Het idee om vlaggetjes uit te delen aan het publiek en zo twee kampen te maken is simpel maar werkt als een tierelier. Confronterend dat je willekeurig wordt ingedeeld en je dan gemakkelijk met een groep identificeert.
Theatrale en muzikale kwaliteit:
Het is perfect als laatste wagen: eindigen met een feestje. De interactie met het publiek komt razendsnel tot stand. Willekeur en absurditeit worden verbeeld met een rad van fortuin. Geestig, maar wel ver af van werkelijke historische overwegingen en belangen, hiermee wordt het erg eendimensionaal. De grens tussen de twee landen wordt vooraan op straat gelegd en na de wagens weer opgehaald: een mooie vondst. De presentatie is in handen van uitstekende spreekstalmeesters, ondersteund door enthousiaste assistentes.
Artistiek-technische uitvoering:
De wagens zijn prachtig vormgegeven met al die houtstructuren en een groot formaat rad. De leeuw en de duivel vallen wat weg. Het had krachtiger kunnen werken door hier juist een contrasterend materiaal of kleur te gebruiken. De eerste kar legt met een glijbaan de grens: tegels met kruisjes, simpel en sterk. De hoofdwagen is eenvoudig en robuust. Mooi kleurgebruik zoals 'oude' kleuren rood en blauw naast de hoofdkleur houtbruin. Het geluid is goed, er is weinig ruis, kortom een helder beeld.