Rangschikking
16e prijs
Bekers:
Overige prijzen: Eervolle vermelding: Gezellig groepje kletsen met publiekTekst paradegids
“Als ik afgewerkt ben, rij ik aan en kom ik wel effe langs om te buurten.” ‘Goed volk’ roepen we als we achterom binnenkomen en we schuiven aan de keukentafel aan. Bak koffie met een trommel vol kuukskes en buurten maar. Dat beweegt Brabanders.
Juryrapport
Overdracht van het onderwerp:
De wagen oogt eenvoudig. Een met Brabants Bont gedekte tafel met een koffiekan en -kopje erop. Dat was het: een simpel beeld. Weliswaar heel herkenbaar en doeltreffend, maar zonder dubbele laag of diepgang. De spelers bewegen onder de wagen (de tafel) door, van achteren naar voren, maar de relatie met het thema is de jury niet duidelijk geworden.
Groepjes met kamerschermen gaan de interactie met elkaar en met het publiek aan. Er wordt aardig en ontspannen geouwehoerd. 'Wat beweegt Brabanders' komt matig uit de verf, niet meer dan dat ze voor de 'gezelligheid' bij elkaar gaan buurten.
Theatrale en muzikale kwaliteit:
Het grote beeld was imposant en duidelijk, maar zonder verrassing of dynamiek. We hadden een beweging van de koffiepot verwacht, of iemand die als een lepeltje uit het kopje komt en gaat roeren bijvoorbeeld. In het spel zien we wel de spreekwoordelijke Brabantse gezelligheid om 'niets'. Het publiek wordt bij het buurten betrokken, maar helaas alleen de voorste rijen. Verderop is de dramaturgische ontwikkeling niet goed te volgen en de tekst grotendeels onverstaanbaar. De muziek is erg eenduidig met de herhaling van die ene regel uit het toepasselijke liedje 'Eén kopje koffie'. Al met al is het entertainmentgehalte en de verrassing te laag om te boeien. Graag hadden we gezien waarom er gebuurt wordt en wat het effect er van is.
Artistiek-technische uitvoering
De vormgeving van de wagen is sober, de groep moet het meer van de presentatie hebben. De vorm, beschildering, onderlinge verhoudingen en compositie van koffiekopje en koffiepot zijn overtuigend uitgewerkt. Het contrast tussen een klassiek, rond kopje en een modernere hoekige koffiepot maakt het geheel boeiend om naar te kijken. Mooi hoe het water uit de kan stroomt, lijkt wel te dampen. De koffiekenmerken zijn goed doorgevoerd in de aankleding. De losse kamertjes of keukentjes om een sfeertje te maken bij het publiek werken goed. Het onder de wagen door lopen van de keuken theatertjes is een verrassende slimme oplossing om dynamiek te creëren.
Het uit de kan stromende water was sterker geweest als dit de kleur van koffie had benaderd. Ook had er gespeeld kunnen worden met de typische koffie aroma’s.