Rangschikking
13e prijs
Tekst paradegids
‘De Koning Drinkt’ - Jacob Jordaens (Antwerpen, 19 mei 1593)
Het schilderij: ‘De Koning Drinkt!’ laat een koning zien drinkend met zijn onderdanen.
Bouwerij Skôn heet u welkom op ons koningsfeest, De loten zijn getrokken, iedereen is verkleed, het rollenspel gaat beginnen!
Op de bovenste tafel zetelt de gevierde koning, hij proost op zijn tafelgenoten en hij waant zich geliefd bovenop zijn wankel kasteel van kaarten. Maar ziet hij ook de andere spelletjes die gespeeld worden?
Geacht publiek, draag dit boekje als een hoedje, steek je beker in de lucht en speel ons spelletje mee: “Proost!, de Koning drinkt”
Juryrapport
Overdracht van het onderwerp:
De vrolijke stemming van de drinkende koning tussen zijn volk van het Jordaens schilderij is terug te vinden in de chaotische wagen met zijn feestvierders en in de top de drinkende koning. Jordaens beeldt het Driekoningenspel uit waarbij de aanwezigen onderdanig op de koning moesten toosten. De aanwezigheid van speelkaarten verwijzen dat het maar een spel is. Daarnaast suggereert het meedoen van de koning dat hij gelijke met zijn onderdanen moet zijn, dus niet moet staan op zijn strepen … macht. Een vrolijke vertaling met ondertoon; het kaartenhuis toont de wankelheid van de koninklijke macht en het kruiperige gedrag van mensen.
Theatrale en muzikale kwaliteit:
We gaan naar het feest van de koning en worden ook echt uitgenodigd. Gebruik je boekje als hoedje is een leuke vondst die door het publiek niet wordt opgepakt. Het is jammer dat het een beetje rommelig oogt met name door de stapeling van stoelen. De koning mag overtuigender zijn. De man in de witte pij, met afhangende sok is een leuk detail. Het samenraapsel van stoelen roept de vraag op waarom voor deze vorm is gekozen. Het spel is fraai en overtuigend en de eigen muziek heeft een goede opbouw. Is het overigens een stijlbreuk of een bewuste keuze dat ergens een jeans is te zien? Dat leidt af helaas. De speech van de hofnar is te lang. Bovendien gaat veel tekst en verstaanbaarheid verloren in de open lucht. Het drankgelag met de koning bovenop, de edelen die hoger op proberen te komen is niet zo duidelijk uitgewerkt.
Artistiek-technische uitvoering:
Een kleinere wagen in de parade. Door een gering aantal kaarten en stoelen is toch een grote wagen gecreëerd en door de enorme kakafonie van bewegingen van de spelers een goed ogend geheel. In zijn geheel een mooie compositie met de koning als speerpunt. Het is gelukt om de trekker van dit geheel niet aanwezig te laten zijn waardoor de wagen als vanzelf voorbijtrekt. De kostuums voorop met houten schaafkrullen pruiken zijn mooi. De vormgeving van de stapel kaarten is goed gedaan en geeft een fraai 3d beeld. Het spel en verkleding staan centraal en zijn niet sterk genoeg uitgewerkt om de wagen te dragen. Wat meer eenheid in kostuums maakt het geheel sterker en een duidelijkere uitspraak in de grime is ook een leuke uitdaging.