Brabantsedag historie verbeeld door 333333 herinneringen

2022 - Met Verve!
63e Brabantsedag

Video's

Foto's preparade (8)

Juryrapport


Iedereen kijkt reikhalzend uit naar deze Brabantsedag. Covid 19, de reden van de tweejarige pas op de plaats, is nergens te bekennen, ook niet zo blijkt later, in een creatieve vertaling in het voorbijtrekkend totaaltheater. Zit de geest er nog in? Hoe hebben de makers het thema vormgegeven? Hoe groot zijn de groepen van wagenbouwers en kunnen ze ons overtuigen met hun voorstelling?

Vrolijke mensen verlangen, willen geraakt worden.

‘Met verve’ trekt een palet aan kleurrijke wagens langs het zonovergoten parcours. De parade verloopt ritmisch en gesmeerd dankzij vrijwilligers, overal. Geen stilstand, een ambulance glijdt vlekkeloos langs de wagens om hulp te verlenen.

De jury is deels vernieuwd, inclusief mijzelf als voorzitter en weerspiegelt de disciplines waarop wordt gejureerd. Een rangorde aanbrengen is eigenlijk een onmogelijke opgave. Iedereen is immers winnaar op de Brabantsedag en de wagens zijn zo verschillend dat punten toekennen soms zuur aanvoelt. En toch is het goed om prijzen te geven. Doel is de kwaliteit van de parade te laten groeien door feedback. De jury heeft zich ingespannen om recht te doen aan de eigenheid van iedere wagen en hoopt dat haar waardering voelbaar en zichtbaar is in haar rapport.

Het thema uitwerken is een creatief proces vol keuzes in o.a. perspectief, vormgeving, techniek, spel en muziek. Een gelaagde uitwerking, meer dan een letterlijke vertaling, is vaak weerbarstig. Sommige groepen is dat gelukt door het thema te vertalen naar eigentijdse onderwerpen of juist te raken aan universele of tijdloze menselijke drijfveren en gedrag. De slotvraag voor de jury is dan: geloof ik wat er wordt getoond? Word ik geraakt en meegenomen?

Wij boekstaven naast glimlachen en meezingen, kippenvel en stille tranen bij juryleden en publiek.

Dank jullie wel.

Frédérique Bijl

Juryvoorzitter 

Rangschikking

Rangschikking

Overige prijzen

Vriendenkring Ietskes Schif #LikeMe! Eervolle vermelding: Man op de duikplank op de wagen, Eervolle vermelding: Klein jongetje, erg overtuigende chauffeur
Vriendenkring Kapelstraat De firma Brueghel Eervolle vermelding: Kunstenares die achter de wagen liep
Vriendenkring De Rijten Fantasie doet leven Winnaar Parelprijs